REHABILITERING PÅ JÆREN
Rehabiliteringsoppholdet er gruppebasert, men tilpasses individuelt etter behov. Når du kommer til oss blir du en del av en gruppe på cirka ti personer. Oppholdet går over tre uker. Vi legger vekt på kognitive teknikker, å lære hva kroppen tåler av belastning ved fysisk aktivitet, verdien av et sunt kosthold, røykeslutt, livsstilsendringer, økt mestring og livskvalitet. Du vil bli møtt av et tverrfaglig team består av fysikalskmedisiner, sykepleier, ernæringsveileder, fysioterapeut, jobbveileder og ergoterapeut. Oppholdet gir deg gode muligheter til å utveksle erfaring med andre som er i samme situasjon og prøve ut nye aktiviteter/treningsformer.
God kartlegging er helt nødvendig. Vi tar utgangspunkt i utredningen fra henvisende instans, testresultater og samtaler med fagpersonell ved innkomst. Du skal den første uken, med veiledning av fagpersonell, formulere egne mål og forventninger til oppholdet. Dette berører også tankeprosessen vedrørende mer langsiktige mål. En vanlig dag på rehabiliteringsoppholdet starter med en treningsøkt etter frokost sammen med fysioterapeut, etterfulgt av et mellommåltid og en pause. Videre blir det en undervisning etterfulgt av middag. Etter middag er det en til undervisning. Dagen avsluttes med en treningsøkt. Treningstimene vil variere mellom rolige økter som mindfullness, medisinsk yoga og tur, og økter med mer intensitet som intervalltrening, styrketrening og bassengtrening. Generelle temaer som går igjen på alle kurs er:
Kosthold
Målsetting og døgnkartlegging
Innføring i kognitive teorier
Energiøkonomisering
Treningslære
Seksuell helse
Arbeid, sykefravær og helse
Søvnutfordringer
Struktur og planlegging
Praktisk matlaging
I forkant av oppholdet vil du bli invitert til å ta i bruk et digitalt verktøy som brukes i forbindelse med kartlegging før oppstart. Under oppholdet vil blant annet timeplan og annet materiell bli publisert her. Mot slutten av oppholdet avtales fokusområder som følges opp og du kan ha kontakt med behandlerne gjennom plattformen. Dette forlenger rehabiliteringsoppholdet og kan gjøre det lettere å nå målene du setter deg. Vi har per i dag digital oppfølging for de som ønsker i 8 uker etter avsluttet opphold.
Siden du må bevege deg en del mellom spisesalen og treningsfasilitetene må du være selvhjulpen og klare noe fysisk aktivitet. Du må også kunne administrere medisinene dine selv og ta med deg alt du trenger for oppholdet.
-
Å få en kreftdiagnose kan utløse sterke psykiske reaksjoner, utfordre mestringsevnen og opplevelsen av livskvalitet. Dette fokuserer vi på i rehabiliteringsprosessen for å hjelpe deg til å håndtere den nye hverdagen. Rehabiliteringsoppholdet er gruppebasert, men det gis individuell veiledning og tilrettelegging ved behov.
Passer for
Voksne (over 18 år) som:- Skal til behandling
- Er under behandling
- Er ferdig med behandling
- Opplever seneffekter etter kreftbehandling
- Tilbudet kan gis til både kurative (helbredende) og palliative (lindrende) pasienter
Diagnosespesifikke temaer er:
- Fatigue
- Nevropati og lymfødem
- Gjesteundervisning fra Kreftomsorg Rogaland
-
Hjerterehabilitering sikter mot å gjenopprette trygghet og helse, med fokus på fysisk aktivitet og kosthold for å redusere risikoen for nye hjertesykdommer og forbedre livskvaliteten. Rehabiliteringsoppholdet er gruppebasert, men det gis individuell veiledning og tilrettelegging ved behov.
Passer for
Voksne (over 18 år) som for eksempel har:- Koronarsykdommer (PCI, CABG/bypass operasjon)
- Hjerteklaffsykdommer
- Arytmier
- Hjertesvikt
- Anginaplager
Diagnosespesifikke temaer er:
- Hjertets oppbygning og funksjon
- Medikamentell behandling ved hjertesykdom
-
Det kan søkes om opphold når som helst i sykdomsforløpet ditt. Spesielt viktig kan det være med rehabilitering dersom du merker en større endring i funksjonsnivå eller du står i fare for å miste evnen til å ivareta viktige oppgaver og roller i hverdagen. Opplæring og støtte ved nylig diagnose kan også være viktig for mange. Rehabiliteringsoppholdet er gruppebasert, men det gis individuell veiledning og tilrettelegging ved behov.
Passer for
Voksne (over 18 år) som for eksempel har:- Astma
- KOLS
- Sarkoidose
Diagnosespesifikke temaer er:
- Egenbehandlingsplan
- Medisiner og inhalasjonsteknikk
- Slimmobilisering og pusteteknikk
-
Nevrologiske lidelser er en benevnelse som rommer flere typer sykdommer og skader i nervesystemet. Rehabiliteringsoppholdet tilpasses derfor den enkeltes utfordringer basert på kartlegging og tverrfaglig vurdering. Vi ønsker å støtte opp om prosessen med å mestre hverdagen og setter søkelys på funksjon, psykiske reaksjoner og livskvalitet.
Passer for:
Voksne (over 18 år) som har nevrologiske eller nevromuskulære sykdommer, tilstander og skader. Dette kan gjelde:- Parkinson
- Multippel sklerose (MS)
- Post-polio
- Andre nevromuskulære sykdommer og skader samt muskelsyke.
Vi har ikke tilbud til personer med hjerneslag eller ervervet hjerneskade.
Siden du må bevege deg en del mellom spisesalen og treningsfasilitetene må du være selvhjulpen og klare noe fysisk aktivitet. Du må også kunne administrere medisinene dine selv og ta med deg alt du trenger for oppholdet.
Diagnosespesifikke temaer/fokusområder er:
- Fatigue
- Bekkenbunnstrening
- Stillemiddag (tilbud om en egen middagsservering med fokus på stillhet og ro under måltidet)
- Rolig bevegelse
- Fokus på stemmebruk
-
Rehabiliteringsoppholdet skal gjøre deg bevisst på livsstilen din, gi deg struktur i hverdagen, fysisk aktivitet og kostholdsveiledning. Målet er varig livsstilsendring og redusert risiko for sykdom. Oppholdet skal på best mulig måte legge til rette for å bevare og bedre din funksjon i dagliglivet, innarbeide rutiner for fysisk aktivitet og regelmessige måltider. Det er lagt til rette for vektreduksjon. Rehabiliteringsoppholdet er gruppebasert, men det gis individuell veiledning og tilrettelegging ved behov.
Passer for
Voksne (over 18 år) som:- Har en BMI på 35 med tilleggssykdommer
- Har en BMI på 40 uten tilleggssykdommer
- Deg som er godkjent for fedmekirurgi
- Deg som har gjennomført fedmekirurgi.
- Deg som ikke skal opereres, men trenger hjelp til varig livsstilsendring
Diagnosespesifikke temaer er:
- Varig vektreduksjon
- Praktisk undervisning knyttet til matvalg
- Gjesteundervisning fra Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS)
Vi tilbyr også reopphold for de det er aktuelt for. Programmet vil bestå av trening, gruppesamlinger og forelesninger. Fokusområdet blir evaluering av perioden hjemme. Les mer om tilbudet under “Reopphold overvekt”.
-
Vi tilbyr også reopphold for de det er aktuelt for. Vi håper at et slikt opphold kan bidra til å opprettholde endringene fra sist opphold. Det forventes at du, så langt det er mulig, følger planene og avtalene i perioden frem til reoppholdet. Vi vil se nærmere på hva som har fungert bra, og hvilke utfordringer som har dukket opp, slik at vi sammen kan dele erfaringer og finne løsninger. I tillegg vil det blir gjennomført tester som sist, slik at vi får et innblikk i hvordan styrke og kondisjon har utviklet seg siden første opphold.
Programmet vil bestå av trening, gruppesamlinger og forelesninger. Mot slutten av oppholdet vil vi også gjøre eventuelle justeringer i planen din, slik at den er godt tilpasset dine behov. Vi ønsker at reoppholdet skal hjelpe deg med å etablere og forsterke sunne og nyttige vaner for veien videre. Under reoppholdet kan det også være andre deltakere fra ulike kurs til stede, noe som gir en unik mulighet til å dele erfaringer på tvers av grupper.
Fokusområder under reopphold:
Selvfølelse, selvbilde og selvtillit
Tilbakefallsplan
Tilstedeværende spising
Varig vektreduksjon
Stressmestring
Veien videre
Kostnad for reoppholdet følger samme prinsipper som vanlig opphold hos oss, dvs. du betaler en egenandel som teller med i opptjeningen til frikort for helsetjenester. Kostnaden for reopphold vil komme på ca. 1300kr. Har du opparbeidet deg frikort betaler du ingenting.
Datoer for reopphold finner du i kursplanen.